ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 12μμ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ 

epitropiagonamanis@gmail.com

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 12 μ. συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ έξω από το Υπουργείο «Πολιτισμού» (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας)

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στη Μάνη, η οποία εκπροσωπεί συλλόγους, φορείς και 1.167 πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των Υπουργικών Αποφάσεων (του Γ.Παπακωνσταντίνου) του 2012, που αδειοδοτούν τα πρώτα «αιολικά πάρκα» στη χερσόνησο της Μάνης, με τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες από σύνολο 100 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 217 Α/Γ, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Υπουργείο «Πολιτισμού» (Μπουμπουλίνας 20-22 στο ύψος του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όπισθεν Αρχαιολογικού Μουσείου).

Καταγγέλλουμε τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου «Πολιτισμού», που με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της, απόθεματοφύλακας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχει μετατραπεί σε διεκπεραιωτή των απαιτήσεων των εργολάβων της αιολικής απάτης. Παραδίδει τη Μάνη και τα μνημεία της στους σύγχρονους κατακτητές με συνοπτικές διαδικασίας και αποφάσεις απαράδεκτες ηθικά και πολιτικά, και έωλες νομικά.

Συγκεκριμένα τόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όσο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων(ΚΣΝΜ), με πρόσφατες αποφάσεις τους, σε ευθεία γραμμή με τις επιθυμίες των εργολάβων των αιολικών, αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, επιτρέπουν την καταστροφή της Μάνης και τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη.

Καταγγέλλουμε για τη στάση της την Υπουργό «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, η οποία αρνείται να έχει συνάντηση μαζί μας και την Γενική Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία λειτούργησε σε όλη τη διαδικασία σανεπισπεύδουσα, παρεμβαίνοντας στα δύο όργανα (ΚΑΣ και ΚΣΝΜ) και ασκώντας πιέσεις στα μέλη τους, ώστε να αποφασίσουν υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη μέσα από συνοπτικές διαδικασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό της υπέρ των ανεμογεννητριών απόφασης του ΚΑΣ περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση αρχαιολόγου, είναι η κ/α Βελένη, μέλους του ΚΑΣ, που ισχυρίστηκε ότι ανεμογεννήτριες θα είναι τα «μνημεία του μέλλοντος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εγκατάσταση των Α/Γ αλλά τόσο το ΚΑΣ, όσο και το ΚΣΝΜ αποφάσισαν με βάση τις εισηγήσεις-απαιτήσεις των ενδιαφερομένων εταιρειών, που έκαναν… αυτοψία στα απάτητα βουνά της Μάνης με… ελικόπτερο και με… droneΣτην περίπτωση του ΚΣΝΜ μάλιστα η εισηγήτρια ήταν επίσης αρνητική στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ενώ οι εκπρόσωποι των μανιάτικων συλλόγων δεν κλήθηκαν στη συνεδρίαση την οποία είχαν οι ίδιοι προκαλέσει, ενώ δεν κλήθηκαν και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των εταιρειών.

Η Μάνη, μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, με τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο πολιτισμικό απόθεμα, με μνημεία όλων των εποχών, με καθοριστική συμβολή των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται προ μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής.

Μια περιοχή πραγματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με 94 παραδοσιακούς οικισμούς, 1.000 πύργους και πυργόσπιτα, 600 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μεγαλιθικά μνημεία και οικισμούς στα βουνά που δεν έχουν καν χρονολογηθεί (άχρονα), με τοποθεσίες, τοπία και μνημεία τα οποία διακρίνονται για την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική σημασία τους, απειλείται με αφανισμό.

Απαιτούμε να κηρυχθεί συνολικά η Μάνη Ιστορικό Μνημείο και να τεθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Το ΥΠΠΟ να λάβει ενεργά θέση και να μεριμνήσει άμεσα υπέρ των ενεργειών, που ήδη γίνονται εκ μέρους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, να χαρακτηριστεί η Μάνη ιστορικός τόπος σύμφωνα με το ν. 3028/2002. Η Μάνη αποτελεί ένα ιστορικό πάρκο που πρέπει να προστατευθεί, ώστε να είναι δυνατή και η οικονομική της ανάπτυξη στα βάση της αξιοποίησης αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει.

Απαιτούμε ανάκληση των αποφάσεων του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και η Υπουργός «Πολιτισμού» να ζητήσει άμεσα τη διενέργεια αυτοψίας.

Η συγκέντρωση και η συνέντευξη Τύπου που οργανώνουμε την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, έξω από το Υπουργείου «Πολιτισμού», είναι μια πρώτη αντίδραση. Οι ενέργειες μας θα κλιμακωθούν μέχρι να ακυρώσουμε οριστικά τα σχέδια καταστροφής της Μάνης.

– ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ !

– ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ !

– ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ !

– ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ !

– ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ή ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ !

Υ .Γ.: Τα εισαγωγικά («») στο Υπουργείο «Πολιτισμού» εκφράζουν τη διαπίστωσή μας ότι με τις συγκεκριμένες πράξεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και των οργάνων του (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) ουσιαστικά, ακυρώνεται η λέξη «Πολιτισμού».

Αθήνα 6 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ  (Συντονίζει τους 28 συλλόγους και φορείς τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και τους 1.167 Μανιάτες και φίλους της Μάνης που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του 2012 με την οποία αδειοδοτούνται οι 42 πρώτες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε πρώτη φάση πάνω από την Αρεόπολη και μέχρι την Τριανταφυλλιά).-

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: